Last week, our word problems gave kids such great practice in figuring out “how much or how many” of a given thing, we decided to go another round!

This week’s problems help answer practical questions such as “How much food do we need to buy for our family pets?” and “How many tickets did we sell for the event?” So delve into the problems below and choose the one that’s the right skill level for your child. Have them give it a try. And when they feel they’ve found the answer, check their solution against ours.

Questions

**Lower Elementary:**

*Question:* Lauren has $1.00 in coins. She has 1 quarter, 3 dimes, and the rest are nickels. How many nickels does Lauren have?

**Upper Elementary:**

*Question:* A local scout troop is hosting a fundraising talent show. They sold child tickets for $5.00 each and adult tickets for $10.00 each. They made $400.00. If they sold 12 adult tickets, how many child tickets did they sell?

**Middle School:**

*Question:* Three pounds of dog food is enough to feed 8 dogs for a day. Exactly how many pounds of dog food are needed for 18 dogs?

**High School and Up:**

*Question:* James can paint a fence in 2 hours. Jessie can paint a fence in 3 hours. How long will it take them to paint a fence together?

Solutions

Excellent! Are you ready to check your child’s answer? Look below to see if their solution matches ours.

**Lower Elementary:**

*Answer:* 9 nickels

*Solution:* Since a quarter is worth 25¢ and a dime is worth 10¢, Lauren has 25¢ + 10¢ + 10¢ + 10¢ = 55¢. Since she has $1.00 worth of coins, that means she has 100¢ – 55¢ = 45¢ in nickels. It takes 9 nickels to make 45¢. So, Lauren has 9 nickels.

**Upper Elementary:**

*Answer:* 56 tickets

*S**olution:* The scout troop made $10.00 × 12 = $120.00. Since they made a total of $400.00, they made $400.00 – $120.00 = $280.00 from the sale of child tickets. Since they sold child tickets for $5.00 each, the number of child tickets they sold was $280.00 ÷ $5.00 = 56 tickets.

**Middle School:**

*Answer:* 63/4 pounds of food

*Solution:* Since 3 pounds of dog food is enough to be divided among 8 dogs, each dog eats 3/8 of a pound of dog food. So, 18 dogs will need 3/8 × 18 = 54/8 = 63/4 pounds of food.

**High School and Up:**

*Answer:* 1 hour and 12 minutes

*Solution:* James can paint 1 fence in 2 hours, so his rate is 1 fence/2 hours. Jessie can paint 1 fence in 3 hours, so her rate is 1 fence/3 hours. If we add their rates together, we get the rate at which they can paint a fence if they work together: 1 fence/2 hours + 1 fence/3 hours = 1 fence/x hours. If we solve for x, we get x = 6/5 = 11/5. So, James and Jessie can paint a fence together in 11/5 hours, or 1 hour and 12 minutes.