“How many clothes can I fit into my suitcase?” “How far can we get on a litre of gas?” These are the types of questions we ask ourselves all the time, but may not realize that we can arrive at the answers by using math!

This week’s word problems will give you and your child practice in figuring out “how much or how many” of a given thing. Read the problems below and choose the one that’s the right skill level for your child. Have them give it a try. And when they feel they’ve found the answer, check their solution against ours.

Questions

**Lower Elementary:**

*Question:* Jack’s suitcase can hold twice as much as Wendy’s suitcase. Wendy’s suitcase can hold twice as much as Danny’s suitcase. Danny’s suitcase is exactly big enough to hold 12 sweaters. How many sweaters can fit inside all three suitcases?

**Upper Elementary:**

*Question:* A family is driving 40 kilometres from their home in Vancouver, British Columbia, to a resort in the mountains. They use 3 litres of gas to get there. How many kilometres do they travel for each litre of gas?

**Middle School:**

*Question**:* A writer types 36 words per minute. Two hundred forty words fit on a page. If the writer types an hour straight, how many pages does he write?

**High School and Up:**

*Question:* Jack is running through a maze with a total of 6,000 metres of passages. Jack runs through 40% of the passages, and he retraces 25% of his progress through the maze. If Jack runs for 10 minutes before he stops, then what was the average speed at which he ran through the maze? Give your answer in metres per second.

Solutions

Excellent! Are you ready to check your child’s answer? Look below to see if their solution matches ours.

**Lower Elementary:**

*Answer: * 84 sweaters

*Solution:* Since Danny’s suitcase holds 12 sweaters, Wendy’s holds 12 + 12 = 24 sweaters. Since Wendy’s suitcase holds 24 sweaters, Jack’s suitcase holds 24 + 24 = 48 sweaters. So, all three sweaters can hold 12 + 24 + 48 = 84 sweaters.

**Upper Elementary:**

*Answer:* 13 1/3 kilometres

*Solution:* To find the distance travelled per kilometre, we divide 40 kilometres by 3 litres: 40 ÷ 3 = 13 1/3. The family travels 13 1/3 kilometres for each litre of gas.

**Middle School:**

*Answer**:* 9 pages

*Solution:* Since the writer types 36 words per minute and there are 240 words on a page, that means he types 36/240 = 3/20 of a page per minute. So, in an hour, he types 3/20 × 60 = 180/20 = 9 pages per hour.

**High School and Up:**

*Answer*: 5 metres per second

*Solution:* Jack runs through 40% of 6,000 = 2,400 metres of the maze, but since 25% of those 2,400 metres are retraced, he runs 2,400 × 1.25 = 3,000 metres. So, he runs 3,000 metres in 10 minutes, which is 300 metres per minute and 5 metres per second.