Word Problem Wednesday: Sunny with a Chance of Rain
By Marketing | Added Sep 23, 2020
If you’ve ever watched the Weather Channel or the weather segment of the evening news, you’ve seen meteorologists in action. They are scientists who use mathematical models and knowledge to understand and predict weather and climate. Some meteorologists work on daily weather forecasting, some conduct atmospheric research and some even teach.
This week’s word problems follow meteorologists in the making as they use math to study the weather around them. Read the following problems and choose the one that’s the right skill level for your child. Have them give it a try. And when they feel they’ve found the answer, check their solution against ours.
Lower Elementary: Question: Grace has been keeping track of the sunny, cloudy, and rainy days over the past two weeks. She recorded 4 sunny days, 7 cloudy days, and 3 rainy days. How many more days were cloudy or rainy than sunny?
Upper Elementary: Question: After a bad rainstorm Joey checked his rain gauge and read 2 1/4 inches of rain. Joey wants to know how much snow the storm would have brought if it had been cold enough. If one inch of rain is equivalent to 13 inches of snow, how many inches of snow would be left after the storm?
Middle School: Question: On the news this morning, Haroula heard the weather person say, “Yesterday morning’s rain totaled 2.4 inches.” She is curious what 2.4 inches of rain really means. If it rained at a steady rate from 4 am to 12 pm, use the chart below to help Haroula determine the type of rain that fell yesterday. (Use 1 inch ≈ 25 mm)
Type of Rain
Rate (in mm/hr)
x ≤ 0.5
0.5 < x ≤ 4.0
4.0 < x ≤ 8.0
x ≥ 8.0
High School and Up: Question: There is a 40% chance of rain for Saturday and 40% chance of rain on Sunday. What is the probability it will rain on both Saturday and Sunday?
Excellent! Are you ready to check your answer? Look below to see if your solution matches ours.
Answer: 6 daysSolution: The total number of cloudy and rainy days is 7 + 3 = 10 days. There are 4 sunny days so, 10 – 4 = 6 more cloudy and rainy days than sunny days.
Answer: 29 1/4 inches Solution: Since 1 inch of rain is equivalent to 13 inches of snow, 2 inches of rain equals 26 inches of snow. To find how much 1/4 inches of rain is in snow, we need to find 1/4 of 13. To find a quarter of a number, we can take half of a half. Half of 13 is 6 1/2, and half of that is 3 1/4 inches.
Altogether, 26 + 3 1/4 = 29 1/4 inches.
Middle School: Answer: Heavy RainfallSolution: Using 1 inch ≈ 25 mm, we find 2.4 inches ≈ 60 mm. Since there are 8 hours from 4 a.m. to 12 p.m. we can find the rate of rainfall over that time period, 60 mm ÷ 8 hours = 7.5 mm/hr. Now, we can use the chart to see 7.5 mm/hr is considered heavy rainfall.
Algebra and Up:
Answer: 16% or 0.16 or 4/25 Solution: Making a probability tree, we see
Since there is a 40% chance of rain on both days, we multiply 0.40 x 0.40 = 0.16.