When we’re in school, it seems like the homework never ends. Day after day, class after class, we’re asked to put the things we learn into practice. And it requires a certain amount of dedication to get — and stay — on top of our assignments.
This week’s word problems feature various students handling homework like pros. Read the problems below and choose the one that’s the right skill level for your child. Have them give it a try. And when they feel they’ve found the answer, check their solution against.
Question: Tony has reading homework that is 19 pages long. The homework is printed front-and-back on sheets of paper. How many sheets of paper are needed for the whole reading assignment?
Question: Sebastian completed 4 math assignments, 5 writing assignments, 7 reading assignments, 3 history assignments, and 1 science assignment last week. Fill in the pie chart below with Sebastian’s homework assignments.
Question: Lisa needs to memorize the locations of all 54 countries in Africa for a geography test that will be 30 days from now. She memorizes 7 countries every 3 days. Every 2 days, she forgets a country and needs to re-memorize it. Will she have enough time to memorize all of the countries in Africa for her geography test?
Algebra and Up:
Question: Logan has answered 0.8 times as many math questions as Spanish questions, and he’s answered 5 more English questions than Spanish questions. If Logan has answered 33 questions in total, how many math questions has Logan answered?
Excellent! Are you ready to check your child’s answer? Look below to see if their solution matches ours.
Answer: 10 sheets of paper
Solution: Since 2 pages can go on each sheet of paper, that means that the first 18 sheets of paper can fit on half of 18 = 9 sheets of paper. The 19th page goes on a 10th sheet of paper. So, 10 pieces of paper are needed for the whole reading assignment.
Solution: Answers vary, but the math assignments should take up 2 segments on the pie chart, writing should take 2½, reading should take 3½, history should take 1½, and science should take ½.
Solution: Since there are 10 3-day periods in 30 days, Lisa can memorize the location of a country a total of 7 × 10 = 70 times. That means she has time to forget and relearn 70 – 54 = 16 of them. If she forgets 1 every 2 days, that means she forgets 30 ÷ 2 = 15 of them, and since 15 is less than 16, she will have time to re-memorize them all.
Algebra and Up:
Answer: 8 math questions
Solution: We can set up and solve the following system of equations to solve this problem:
M = 0.8S
E = S + 5
M + S + E = 33
Next, we plug the values of M and E into the third equation because they’re both already in terms of S. Now we have an equation with one variable—S. We can solve it to find that S = 10, so M must be 8. Logan has answered 8 math questions.